10 oktober. De griep slaat toe.

We zijn alledrie snotterig en verkouden. Gijs en Lizzie waren het al, bij mij is het toegeslagen na de doorwaakte nachten rondom de geboorte van de pups. We komen er niet goed vanaf en nu de zomer zich terug trekt en het killer wordt, merken we dat ook de spieren niet meer alles willen doen wat wij willen doen. Gijs is rillerig, warm en koud en doordat zijn weerstand vanzelfsprekend niet de sterkste is, duurt het langer eer hij zich beter voelt. Ook Lizzie komt er niet gemakkelijk doorheen. Ze blijft keelpijn houden en ze is moe. Dat laatste voel ik met haar mee. Als ik even bij Skye en de pups in het warme kraamkamertje ga lezen, val ik op klaarlichte dag in een diepe slaap; uitgeput van het niezen en hoesten. En ook wel van het knagende gemis van Gerrit.

Toch moeten de dingen gewoon doorgaan, hoe aantrekkelijk het ook lijkt om met een kruik en een boek bij de pups te gaan liggen en daar te blijven totdat de ongemakken mijn gestel weer hebben verlaten. Gijs en ik doen boodschappen en de eerste stamppot van het jaar wordt een feit. De zon komt niet echt door het grijze wolkendek en we lopen alledrie met dikke truien aan in huis. Onze stemming is eigenlijk net zo grimmig als de buitentemperatuur. Een soort zucht naar vroeger overvalt me: naar de open haard die we in ons oude rijtjeshuis hadden.  Rechtstreekse warmte. Poes op schoot.

Dan bedenkt Gijs dat hij nog een ontzettend lief en heerlijk verjaardagscadeau in de kast heeft staan. Uitgelezen voor de landerige, grieperige sfeer van deze namiddag. Het begint te stormen als hij een glas inschenkt: een mooie, gloedvol Gouden Single Malt, die aromatisch, geurig en o zo hartverwarmend aan goede tijden doet denken. Aan die nog gaan komen. En die er nu zijn, terwijl we de smaak van deze prachtige whisky ten volle proeven. Dat de regen tegen de ramen klettert geeft even niet. Dat we nieuwe zakdoeken vol snuiten ook niet. En dat er geen open haard is, maakt ook niet uit. We hebben een glaasje whisky in de hand en de dag kleurt met onze stemming mee.

DSC_5422 (2)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *