Laudate Dominum

Laudate Dominum van Mozart, gezongen door Janis Kelly, is  de ultieme muziek waarbij ik alle emoties kan laten gaan.  Sacraal, teder, eenvoudig en puur. Huilen, gelukkig zijn, omarmen en alleen zijn. Nu we ons scherp realiseren dat het leven eindig is, is het voor mij des te helderder: als ik er niet meer ben wil ik dat de mensen om mij heen dit horen. 

Maar de uitvoering van Janis Kelly is niet zo erg bekend. Ik vind haar uitvoering prachtig en zij is voor mij de enige, maar van “Laudate Dominum” zijn zo verschrikkelijk veel uitvoeringen. 

Die van Kiri te Kanawa, bijvoorbeeld, geliefde sopraan uit Nieuw Zeeland, waarvan ik haar Straussliederen onweerstaanbaar vind.  

Haar uitvoering van het “Laudate Dominum” is als honing op  beboterde toast. Heerlijk, troostend, weldadig maar o zo traag. Deze versie blijft troosten, blijft langzaam omhelzen.

Het sprankelende van Janis Kelly scheelt ruim een minuut in snelheid. Zij is geen honing, zij klinkt als helder beekwater dat over zacht ronde, door de stroom geslepen keitjes rolt. Een minuut minder schoonheid.

De uitvoering die hier gelinkt is, komt dicht bij mijn dierbare Janis Kelly. Een Italiaanse sopraan,  Cristina Piccardi. Helder, zonnig, liefdevol en hoopvol. En vooral dat laatste wil ik graag horen: “Laudate Dominum” moet  hoop geven.

Wat is muziek toch helend.

1 thought on “Laudate Dominum

  1. Tries

    Lieve Miriam, dit stuk zong mijn moeder vaak bij het schoonmaken in huis. Ze is twee weken geleden overleden op 88 jarige leeftijd. Zat in een verzorgingstehuis en was er eigenlijk klaar mee. Haar overlijden kwam als een verlossing voor haar en ook voor ons. Haar daar regelmatig verdrietig te zien bij het vertrek was altijd moeilijk. Prachtig gezongen en wat beschrijf je het toch goed het gevoel wat het bij je oproept. Ik ga meteen vragen of mijn man meer stukken van haar kan downloaden. Ik wens je veel sterkte met de laatste kuur van Gijs. Ik hoop mijn heel mijn hart dat jullie de ziekte nog een tijd onder controle zullen krijgen. Gr. Tries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *