17 mei. Enigma Variaties.

Sir Edward Elgar, één van de grootste Britse componisten, schreef in 1898 en 1899 zijn Enigma Variaties, nadat hij al improviserend een melodielijn had gespeeld. Hierin bracht hij variaties aan, waarmee hij zijn vriendenkring portretteerde. Niet alleen hun karaktertrekken zette hij om in muziek, maar ook hun specifieke eigenschappen, een lach, een lispel, het geblaf van een dierbare hond die net gezwommen had. Het orkestwerk werd een groot succes en is nog steeds een van de meest geliefde Britse werken uit die periode. Wat moet het heerlijk zijn om zo te kunnen spelen met je talenten! En wat had Elgar boeiende, sprekende vrienden!

De Enigma Variaties betekenen voor Gijs en mij een muziekwerk dat ons diep kan ontroeren. Het roept zoveel verschillende associaties op; van Engelse landschappen waardoor trage rivieren meanderen tot schepen die een haven aandoen tijdens een zonsondergang. Wat hun bestemming dan ook mag zijn. De muziek roept door onze stemming gekleurde beelden op en die beelden verschuiven naarmate het moment van luisteren verschuift.  

De foto die ik erbij “zie” zal toch deze moeten zijn. Een omgeving waar het stil is, waar het goed toeven is, waar zonnestralen spelen in de kleine golfjes of waar, zoals op deze foto, de bossages in de verte bijna purper lijken te kleuren door de winterkou. Een plek waar je kunt dwalen met honden, met elkaar.

meerDe opname die ik hierbij “zie,” wordt door de even Britse dirigent Sir Colin Davis geleid en uitgevoerd door ons eigen Koninklijke Concertgebouw Orkest. Ik vind het een van de meest fraaie uitvoeringen die ik ken. Of de Enigma Variaties op een zonnige zondagmiddag door de kamer klinken, op een matineuze maandagmorgen in de regen, tijdens een ziekbed als melodieuze afleiding of zomaar, op een donkere avond als we met de honden aan onze voeten een boek lezen en een glas wijn drinken, de variaties aan luister-ogenblikken zijn talrijk. En hoe heerlijk om die te kunnen opzoeken wanneer we maar willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *