Midden oktober. Ervaring.

Een van mijn pupkopers uit het nestje van twee jaar terug vraagt of ik iemand wil helpen die een hondje van tien weken jong heeft en daar problemen mee heeft. “Inslapen dreigt..”is haar alarmerende boodschap. Vanzelfsprekend wil ik helpen. Ik ben geïntrigeerd dat inslapen dreigt bij een pup van twee weken jonger dan mijn gezonde en vrolijke stel. 5okt14

Inderdaad belt er een man, die me verteld dat hij een Golden retriever pup heeft gekocht bij een fokker die een eenmalig nestje had. Een leuk teefje met een stamboom, daar een leuke reu bij, ze hebben wel gekeken of de heupen en ellebogen goed waren en of er geen cataract was en de pups zijn zonder stamboom verkocht: “Want anders is het zo duur. Een hondje met een stamboom kunnen we niet betalen…” 

10.10.1

Thuis blijkt het hondje schilfers te hebben in de vacht. Als het de negen weken enting heeft gekregen wordt het een dag daarna ziek, diarree en sloom en ze krabt heel veel en is onrustig. Meneer gaat op internet zoeken naar antwoorden en vindt een moeilijke naam voor schilfertjes: Ichtyosis. Hij ziet plaatjes van heel ernstig zieke honden, hij ontdekt dat het ook wel de visschubziekte wordt genoemd en dat mensen het ook kunnen krijgen. Hij raakt in paniek en belt de fokker, die niet weet wat het is en ook niet weet wat er moet gebeuren. De man maakt een afspraak met de dierenarts; als zijn hondje inderdaad lijdt aan deze verschrikkelijke ziekte, dan rest hem maar een ding: het hondje laten inslapen zodat het niet gaat lijden.

Nadat ik het verhaal heb aangehoord, met een inwendig groeiende onmacht over zo’n gemakkelijke manier van pups op de wereld zetten, verkopen en niet weten waar je mee bezig bent, besluit ik om mijn vooroordelen niet te laten prevaleren. Eerst moet ik er achter zien te komen waarom meneer zijn hondje wil laten inslapen.

“Omdat het zo verschrikkelijk is dat ze ichtyosis heeft, omdat mensen het ook kunnen krijgen en we jonge kinderen hebben en omdat ze in het weekend al ziek was.” Ik inventariseer een aantal zaken: De pup heeft geen jeuk, maar was onrustig in het weekend. Ze heeft diarree gehad en ze zijn op ander voer over gegaan omdat het voer wat ze van de fokker mee kreeg niet van de allerbeste kwaliteit is. Integendeel. Dus hebben ze gekozen voor een peperduur A merk, waar  “Golden Retriever” in de naam staat.

Ik begin met uit te leggen dat de pup zeer waarschijnlijk een slechte reactie op de enting heeft gehad. Sommige hondjes kunnen daar behoorlijk ziek van zijn, zeker als hun weerstand niet al te groot is door een verkeerde voeding. Dan leg ik uit wat ichtyosis bij de Golden Retriever is. Schilfertjes, meestal samenhangend met een droge huid. Geenszins besmettelijk en ook niet overdraagbaar op mensen. Dat er een heel groot deel van de huidige Golden Retriever populatie lijder of drager van ichtyosis is dat er momenteel een heel klein percentage van de Goldens vrij is van deze aandoening. Ook leg ik uit dat de variant, zoals die bij de meeste Goldens voorkomt, absoluut niet dodelijk is en de hond in kwestie er zelf nauwelijks last van heeft. De man heeft voorbeelden nodig om de akelige plaatjes van het internet te veranderen op zijn netvlies. Ik leg de link naar “roos:” een droge hoofdhuid, schilfers op de schouders van je donkere jasje maar geen jeuk op je hoofd. een verstoring in je talgwerking.  

13okt1

Van mijn vier teefjes zijn er twee lijder van ichtyosis. Een van hen heeft twee nesten gehad. Bij haar eerste nest was het nog helemaal geen bijzonder gegeven. Er werd niet getest en het was vrijwel bij elke fokker een gewone zaak: de pups hadden wat schilfertjes in het nest en dat zou af en toe terug kunnen komen. Er was geen naam voor. Ze hadden er geen jeuk van en dat was het dan. Door de maanden heen werd het wel een probleem, voornamelijk doordat er aandacht aan werd besteed door hondeneigenaren die geen schilfers op hun donkere vloerbedekking wilden. Ook omdat de mentaliteit aan het veranderen was: je koopt een hond en dan moet je geen ziektes of ongemak hebben. Er werden steeds meer nesten verkocht met een contract en voorwaarden en men wilde “garantie” op een gezonde hond. Schilfers horen daar helemaal niet bij. Ik vertel de man dat ik in mijn kennel met de vele, vele opvanghonden veel honden met ichtyosis zie en er nauwelijks een hond is die er last van heeft. Maar ik wijs ook op een aantal zaken die hij zou kunnen gaan hanteren om het een beetje binnen de perken te krijgen: ander, goed voer, niet elke dag borstelen, wat visolie door het voer enzovoort.

12okt2

We spreken af dat hij binnenkort met het hondje naar mij toe komt, zodat ik het kan bekijken en hem een goede richtlijn kan geven over hoe hij zijn hondje moet gaan voeren en dan kan ik ook zien hoe ernstig de schilfertjes zijn. Ik maak geen illusies: hun pup zal zeker ichtyosis-lijder zijn. Maar ze kan er stokoud mee worden (een van mijn lijders werd bijna veertien en heeft geen dag te veel gekrabt) en met wat eenvoudige tips kan het wat gereduceerd worden. 

We hebben het behalve het voer ook over een sterilisatie: de man wil dat laten plaatsvinden voordat het teefje haar eerste loopsheid heeft gehad, dus voor haar zesde levensmaand. Ook daarin leg ik het een en ander uit: vooral dat ze dat zeker niet moeten doen, ook al worden ze daarin geadviseerd om kanker te voorkomen. Ik staaf het ook weer met voorbeelden die hij beter kan begrijpen dan termen: je geeft je dochter toch ook niet de pil als ze nog niet ongesteld is geworden? Als ik na anderhalf uur de telefoon neerleg en de afspraak voor een bezoekje in de agenda staat, besef ik dat ik datgene doe wat de fokker van deze pup had moeten doen: informatie geven, begeleiding geven en vooral de paniek wegnemen in de hoop dat de pup een gezond en gelukkig lang leven tegemoet kan gaan.

13okt7

Ik zou willen dat er door de rasvereniging veel meer aandacht werd besteed aan het overdragen van ervaring en kennis aan pupkopers, aan het bieden van laagdrempelige, duidelijke informatie over gezondheid en verzorging en dat de pup-prijzen aan banden gelegd worden, zodat men niet naar de “goedkope” fokkers gaat waar nauwelijks kennis te vinden is. Dat er informatie-avonden georganiseerd worden voor aanstaande pupkopers. Dat er begeleiding geboden wordt, eventueel door middel van een telefonisch spreekuur, zodat mensen als deze man op de juiste manier geholpen kunnen worden. Ja, dat zou ik willen….. 

Ik knuffel mijn beide ichtyosislijders eens uitgebreid en stop dan mijn neus in het donzige, gave, schilfervrije vachtje van mijn kleine reu. 

13okt19

1 thought on “Midden oktober. Ervaring.

  1. Elly

    Van zowel de eigenaar als de fokker heel erg fout. De fokker omdat hij honden fokt en niet weet hoe hij dat goed moet doen en van de eigenaar omdat hij aan een hond begint en niet goed heeft nagedacht wat het betekent om een hond te hebben. En wie is daar uiteindelijk de dupe van………………….?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *