19 juli. Gathering.

Opnieuw is het een heerlijk zonnige dag als we de gordijnen open trekken en de honden uitlaten. Voordat we op pad gaan, pluk ik eerst een bak vol zwarte bessen van de struik die uitkijkt op het meer. Vol, zoet, kruidig geurend en zondoorstoofd, wat zijn cassisbessen toch heerlijk. Ik kook ze met wat suiker en kaneel op voor een compote bij de yoghurt, voor als we vanavond terug zijn.

Bepakt en bezakt met een koeltas vol koele drankjes en wraps, van allerlei benodigdheden voor de honden waarvan de grondpinnen de belangrijkste zijn, gaan we om 11 uur de deur uit. De navigatie is niet meer nodig, we kennen de weg en houden vast aan de vaste kenmerken die onze route markeren, zoals onder andere het mannetje van drijfhout.

082

We stoppen in het volgende dorp bij de distilleerderij van Glen Ord, om een vroeg verjaarscadeau te kopen. De gastheer legt uit wat het verschil is tussen de Singleton single malt uit Dufftown en degene die hier wordt gebotteld. Hij laat me een slokje proeven en geeft E. een schattig klein flesje met een slok mee, omdat ze nu moet rijden. 

079

Er staan al veel auto’s op het “kennelfield” in Tomich en er heerst een opgewonden stemming onder alle mensen met honden die naar het veld bij het landgoed lopen. We kiezen een plekje uit tussen alle picknick-kleden en stoeltjes, maar verkassen toch als mijn vriendinnen uit Ayr gearriveerd zijn en we met zijn allen onder een schaduwrijke boom neerstrijken. Er zijn allerlei spellen gaande, touwtrekken, “haggis-hurling” enz. maar omdat het hondje van E. toch wel erg onder de indruk is van de pistoolschoten, ter start voor de spelletjes, blijven we een beetje op een afstand. Dan wordt er aangekondigd dat alle aanwezige Golden Retrievers op het gras voor het landgoed geplaatst moeten worden (zonder baasjes!) voor de officiële foto en daarna wordt er door de Grand old Duke of York en een hele haag van mee-tellers de totale hoeveelheid Goldens geteld voor het record.

Het is zo spectaculair om al die honden van allerlei landen te zien, zoveel mensen tegen te komen met allemaal dezelfde liefhebberij. Met het landhuis als historisch decor en het gezellige gezelschap is het een heel bijzondere middag. Met als hoogtepunt een luid gejuich: met 361 Golden Retrievers is het record van een bijeenkomst van hetzelfde ras  gebroken. 

In de avond liggen de honden in diepe rust van alle indrukken en maken E. en ik van de gelegenheid gebruik om naar Beauly te gaan, een stadje vlak bij ons huisje. Daar wordt muziek gemaakt en geeft een groep jonge meisjes een demonstratie Highland Dancing.

173

Er zijn een paar van mijn Schotse en Nederlandse kennissen, er lopen een aantal Goldens rond, zelfs met jassen aan om hun showtoilet onberispelijk te houden. Na een uurtje begint het wat te regenen en gaan we terug naar huis, waar we nog van een “Wee Dram” genieten om warm te worden en te vieren dat we hier zijn en de Golden 150 jaar bestaat.

37567652_10216844694654478_3328446066369495040_n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *