Waarom Hogmanay?

“Hogmanay” is de  Schotse Oud en Nieuw viering. Vermoedelijk komt het van het Keltische “oige maidne” Wat “Youth of Morning” zou kunnen zijn. Er zijn in de Schotse legenden en sagen veel verschillende vormen van Hogmanay terug te vinden maar één van deze tradities  is een gebruik dat nog steeds tijdens de Oud en Nieuw viering hoogtij viert. En dat is het verwelkomen van  de First Footer, de eerste persoon die over de drempel stapt in het Nieuwe Jaar. Deze donkerharige man bracht van oudsher gulle gaven mee, zoals shortbread, whisky, zout en kolen. 

Hogmanay is voor Gijs en mij heel symbolisch. Onze huwelijksviering was een eigen invulling van de Hogmanaytraditie.  Wij zijn op Oudjaarsdag 1996 getrouwd,  de First Footer was natuurlijk  bruidegom Gijs zelf die over de drempel van ons huis het Nieuwe Jaar instapte en die heel romantisch ons slapende bruidsmeisje Laura er overheen tilde. De whisky nam hij ook mee omdat we daar een fles van als huwelijkscadeau hadden gekregen. Eerlijkheidshalve moet ik wel bekennen dat het geen Single Malt whisky was waarvan we later in ons huwelijk zijn gaan houden, maar een fles Southern Comfort. 

Hogmanay is in de afgelopen jaren ook onze kennelfilosofie geworden. Omdat we oude honden aan een nieuw thuis willen helpen, omdat ons roedel bestaat uit een groep oude honden en we zo nu en dan een nestje nieuw leven fokken, gaat ook hier het Oud en Nieuw gegeven hand in hand. Of moeten we zeggen poot in poot?

Ons allereerste zelfgefokte teefje, Iona, heeft de voor ons zeer dierbare kennelnaam “Auld Lang Syne Hogmanay” meegekregen. Alsof ze met een lepeltje whisky in haar mond is geboren!

Deze website staat dus voor onze eigen Hogmanay. De transformatie van oud naar nieuw,  schoonheid versus vergankelijkheid. Het staat voor donker en licht, ChiaroScuro. Het staat voor de  inspiratie die we overal om ons heen, op ons erf en onze omgeving opdoen.  Het staat voor ons leven op poten. Met elkaar en met de honden en ezels en alles en iedereen om ons heen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *